herbata czarna

herbaty czarne

Herbata czarna to najpopularniejsza ze wszystkich herbat. Herbata czarna wytwarzana jest głównie na plantacjach w Indiach, Chinach i Afryce ale ostatnio także na Sri Lance. Jej produkcja polega na poddaniu liści procesowi pełnej fermentacji, a otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Gotowy napar ma głęboki czerwonawy kolor. Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie: • Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju. • Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji. • Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu. • Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

herbaty czarne

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

  • herbata czarna

    herbata czarna (26)

    herbaty czarne

    herbata czarna jest najpopularniejszą herbatą na zachodzie Europy jak i w Polsce. Około 80% całości sprzedaży herbaty stanowi właśnie herbata czarna. Herbatę tę przyrządza się z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które po zebraniu są poddawane procesowi więdnięcia, kruszenia lub rolowania (w zależności od jakości przygotowywanej herbaty), utleniania (zwanego także fermentowaniem, choć prawdziwa fermentacja wtedy nie zachodzi), a następnie sortowania. Herbata czarna do dzisiaj jest bardzo ceniona i uniwersalna – jej smak i aromat są znane na całym świecie, a w wielu krajach stała się ona nieodłącznym elementem wszelkich spotkań towarzyskich. [rating itemreviewed="herbaty czarne" rating="5" reviewer="joanna" dtreviewed="2016-04-03" best="5" worst="0"][/rating]
  • herbaty czarne smakowe

    herbaty czarne smakowe (22)

    herbaty czarne smakowe

    Ponieważ herbata czarna jest utleniana znacznie dłużej niż herbata zielona czy oolong, ma generalnie mocniejszy smak oraz aromat. Dlatego też idealnie nadaje się jako podkład pod herbaty smakowe z dodatkami przypraw korzennych, cynamonu, czerwonego pieprzu, imbiru, kardamonu ... [rating itemreviewed="herbaty czarne smakowe" rating="5" reviewer="jadwiga" dtreviewed="2016-04-03" best="5" worst="0"][/rating]

Showing 1–16 of 48 Result

Showing 1–16 of 48 Result

Top