herbata czarna

herbaty czarne

Herbata czarna to najpopularniejsza ze wszystkich herbat. Herbata czarna wytwarzana jest głównie na plantacjach w Indiach, Chinach i Afryce ale ostatnio także na Sri Lance. Jej produkcja polega na poddaniu liści procesowi pełnej fermentacji, a otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Gotowy napar ma głęboki czerwonawy kolor. Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie: • Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju. • Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji. • Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu. • Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

herbaty czarne

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

Showing 1–16 of 46 Result

Showing 1–16 of 46 Result

Top