herbata czerwona, herbata pu-erh

herbaty czerwone

Herbata czerwona inaczej Pu-erh jest nieprzerwanie uprawiana od ponad 1700 lat. Ojczyzną pu-erh jest chiński region Pu'er w prowincji Junnan. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Istnieją dwa podstawowe gatunki czerwonej herbaty – Pu-erh, oraz Oolong (w wersji polskiej zapisywany także jako Ulung). Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić - najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Proces dojrzewania niczym leżakowanie dobrych win zajmuje nawet 50 lat. Takie dojrzewanie tj. hermetyczne zamykanie herbaty czerwonej Pu-erh powoduje iż, nabiera ona wyjątkowych właściwości. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu-erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbata ta zawiera dużo więcej mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka niż herbata czarna. Pu-erh jest wykorzystywana jako „pożeracz tłuszczu”, badania prowadzone przez Francuzów udowodniły iż 9 na 10 osób zażywających tą herbatę straciło na wadze. Jest to bardzo skuteczny środek na odchudzanie.

herbaty pu-erh

Herbata pu-erh jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

herbaty czerwone pu-erh

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

Show all 4 Result

Show all 4 Result

Top