oolong

oolong

oolong (zwana też niebiesko-zielona, turkusowa, ulong) – rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (prowincje Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu i innych krajów. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową.
Herbatę ulung można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia – jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak liść herbaty zielonej. Herbatę oolong najprościej określić jako kompromis między herbatą zieloną a herbatą czarną. W przeciwieństwie do herbaty zielonej podlega ona procesowi utleniania, ale nie osiąga ona takiego poziomu utlenienia jak czarna herbata.
oolong charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.

herbaty oolong

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

Show all 6 Result

Show all 6 Result

Top