herbata zielona

herbaty zielone

Zielona herbata pochodzi z Chin i jest przyrządzana wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis). W krajach Dalekiego Wschodu znana i ceniona od wieków za wyjątkowe właściwości dobroczynne. Proces obróbki, której poddaje się tę roślinę w przypadku odmiany zielonej jest bardzo zbliżony do sposobu wytwarzania herbaty czarnej, jednakże pozbawiony fazy fermentacji. Liście herbaty zielonej przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji, czyli zielone listki prawie nie poddaje się fermentacji. Taka praktyka pozwala suszowi zachować zielony kolor, a smak naparu wzbogaca nutą świeżej zieleni. Po ususzeniu zachowuje srebrzysto-zieloną barwę, ciemnozieloną lub oliwkową, z matowym połyskiem. Współcześnie zielona herbata rozprzestrzenia się na Zachodzie, gdzie wciąż najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest herbata czarna. W krajach, gdzie uprawia się herbatę, wytwarza się wiele rodzajów zielonej herbaty. Różnią się od siebie z uwagi na specyficzne warunki uprawy, sposób przetwarzania i porę zbiorów. Herbata zielona doskonale wpływa na nasze zdrowie. W kilku ostatnich dziesięcioleciach zielona herbata przechodziła wiele testów medycznych, w których udowodniono lecznicze właściwości: zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany raka. Regularne spożywanie zielonej herbaty nawet dwukrotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Sądzi się także, że spożywanie zielonej herbaty pomaga w kontrolowaniu wagi ciała. Przy dłuższym oraz regularnym jej stosowaniu łatwo zauważyć poprawę samopoczucia i funkcjonowania naszego ciała. Korzystnie wpływa na umysł, usuwa zmęczenie, wzmacnia aktywność życiową, dodaje sił, gasi pragnienie, odświeża i orzeźwia. Ponadto działa uspokajająco i pomaga wyeliminować koszmary senne.

herbaty zielone

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

  • herbata zielona

    herbata zielona (18)

    herbata zielona

    Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Herbatę zieloną można podzielić na tą produkowaną w Japonii oraz w Chinach i innych krajach świata. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha. [rating itemreviewed="herbata zielona" rating="5" reviewer="joanna" dtreviewed="2016-04-03" best="5" worst="0"][/rating]
  • herbaty zielone smakowe

    herbaty zielone smakowe (32)

    herbaty zielone smakowe

    Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha. Herbaty zielone smakowe z pysznymi dodatkami owoców, aromatycznych przypraw, korzenii, płatków kwiatów. [rating itemreviewed="herbaty zielone smakowe" rating="5" reviewer="joanna" dtreviewed="2016-04-03" best="5" worst="0"][/rating]

Showing 1–16 of 50 Result

Showing 1–16 of 50 Result

Top