kawy afryki

kawy Afryki

Afryka to miejsce narodzin dzikiej kawy. Afrykańskie kawy należą jeszcze do rzadko spotykanych i ekskluzywnych kaw. Ich szlachetny smak i bogaty aromat sprawia, że są szczególnie cenione przez koneserów. Uważa się ją za niezwykle mocną w smaku i o bardzo wysokiej kwasowości oraz charakteryzuje się jasną barwą ziaren. Kawy Arabica, specjalność majestatycznej Afryki, są uważane za jedne z najbardziej wykwintnych i najbardziej wspaniałych kaw świata. Duże wzniesienia i bujne warunki glebowe stwarzają optymalne warunki dla uprawy kawy. Istnieją znaczne różnice pomiędzy krajami w regionie, ale ogólnie, myta kawa Arabika jest intensywna, zrównoważona z nutą owoców cytrusowych o winnym lub kwiatowym posmaku. Afryka to także jeden z najważniejszych regionów uprawy Robusty na świecie. Idealny klimat oraz walory gleby stwarzają dobre warunki do parzenia kawy. Lekko intensywne i aromatyczne ziarna są ciemno palone i używane w espresso. Do najpopularniejszych producentów należą: Etiopia, Kenia, Tanzania, Jemen, Zimbabwe, Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Kongo. Etiopia. Miejsce narodzin kawy, gdzie występuje ona głównie w stanie dzikim. Uważa się ją za niezwykle mocną w smaku i o bardzo wysokiej kwasowości. We wschodnich rejonach kraju przeważa kawa o smaku niemal sfermentowanym, podczas gdy na południu charakteryzuje się ona bardziej kwiatowymi nutami. Jemen. Pionier w handlu kawą na szeroką skalę. Producent Mokki, nazwanej tak od starożytnego portu. Ta niezwykle wyrazista kawa o czekoladowym posmaku przypomina niektórym gatunki pochodzące z Etiopii, oddzielonej od Jemenu wąskim odcinkiem Morza Czerwonego. Na spalonej słońcem ziemi ubogiej w wodę, Mokkę uprawia się trudno i w ograniczonych ilościach. Należy uważać na mieszanki Moka-Java, gdyż niektóre z nich zawierają stosunkowo dużo ziaren gorszej jakości. Kenia. Producent kawy o wysokiej jakości, stosuje dlań własną klasyfikację opartą na rozmiarze ziaren i innych czynnikach (największa to Kenyan AAA). Pełny, wyrazisty smak, owocowa kwasowość i bogaty aromat to cechy charakterystyczne dla kawy tego kraju. Posmak może być winny (Kenyan AA) lub kwaśny (Kenyan Bs). Zimbabwe. Oferuje kawę podobną do kenijskiej, ale odrobinę mniej intensywną. Tanzania. Znana z kawy o pojedynczych, okrągławych ziarnach przypominających groch (stąd ich nazwa: peaberry). Uprawiana na zboczach Kilimandżaro i innych wzgórz, kawa tanzańska daje wyrazisty, acz prosty w smaku napój o niskiej kwasowości. Wybrzeże Kości Słoniowej. Jeden z najważniejszych regionów uprawy Robusty na świecie. Lekko intensywne i aromatyczne ziarna są ciemno palone i używane w espresso. Kongo. Tu w 1898 odkryto dziko rosnące krzewy Coffea Robusta. Kawa z Konga sprowadzana jest do Belgii i Francji gdzie jest znana i ceniona. Kongijską kawę cechuje mocny, ziemisty posmak.

kawy afryki

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

Showing 1–16 of 24 Result

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Etiopia Djimmah Gr.5

    14.9773.47
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Kaffa Gatunek - Arabika Zbiory - październik/marzec Metoda ...

    1 ocena
    5.00 out of 5
  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Etiopia Djimmah Gr.5 mielona

    20.8473.47
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Kaffa Gatunek - Arabika Zbiory - październik/marzec Metoda ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    Kawa Etiopia Sidamo Gr.2

    16.5984.33
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Kaffa Gatunek - Arabika Zbiory - październik/marzec Metoda ...

    1 ocena
    5.00 out of 5
  • Kategorie:kawy Afryki

    Kawa Etiopia Sidamo Gr.2 mielona

    16.5984.33
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Kaffa Gatunek - Arabika Zbiory - październik/marzec Metoda ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Etiopia Yirgacheffe

    19.63104.50
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Yirgacheffe Gatunek ...

    1 ocena
    5.00 out of 5
  • Kategorie:kawy Afryki

    wyróżnionykawa Etiopia Yirgacheffe jasno palona

    28.83104.50
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Yirgacheffe Gatunek ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Etiopia Yirgacheffe mielona

    19.63104.50
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Yirgacheffe Gatunek ...

    1 ocena
    5.00 out of 5
  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Etiopia Yirgacheffe mielona jasno palona

    28.83104.50
    Kraj pochodzenia - Etiopia Region - Yirgacheffe Gatunek ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Jemen Matari

    22.36199.00
    Pochodzenie - Jemen Region - Bani Matar Gatunek ...

    1 ocena
    5.00 out of 5
  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Jemen Matari mielona

    22.36199.00
    Pochodzenie - Jemen Region - Bani Matar Gatunek ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Jemen Matari mielona jasno palona

    52.21199.00
    Pochodzenie - Jemen Region - Bani Matar Gatunek ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Jemen Matari jasno palona

    52.21199.00
    Pochodzenie - Jemen Region - Bani Matar Gatunek ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    wyróżnionykawa Kenia AA TOP

    24.86139.00
    Pochodzenie - Kenia Region - Muchagara, Kirinyaga ...

    1 ocena
    5.00 out of 5
  • Kategorie:kawy Afryki

    wyróżnionykawa Kenia AA TOP jasno palona

    37.32139.00
    Pochodzenie - Kenia Region - Muchagara, Kirinyaga ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Kenia AA TOP mielona

    24.86139.00
    Pochodzenie - Kenia Region - Muchagara, Kirinyaga ...

  • Kategorie:kawy Afryki

    kawa Kenia AA TOP mielona jasno palona

    37.32139.00
    Pochodzenie - Kenia Region - Muchagara, Kirinyaga ...

Showing 1–16 of 24 Result

Top