kawy ameryki południowej

kawy Ameryki Południowej

Rejon Ameryki Południowej specjalizuje się w produkcji znakomitych kaw Arabica oraz Robusta. Kawy z Ameryki Południowej znane są za swój niepowtarzalny mocny smak oraz intensywny aromat utrzymujący się przez długi czas. Ziarna kawy posiadają ciemny kolor. Kawa z Ameryki Południowej jest zdominowana przez nuty czekoladowo-orzechowe, ale wyczuwalne są także akcenty takich słodkich owoców jak mango czy melon. W mocniejszych paleniach charakter kawy jest zdecydowanie czekoladowy. Świetnie nadaje się na espresso. W tym regionie dominuje Brazylia pod względem wielkości i ogólnej produkcji ziarna, jednak Kolumbia, Boliwia i Peru dominuje z punktu widzenia jakości. Kawy z Ameryki Południowej są dobrze zbalansowane i o średniej kwasowości. Są one określane jako „milds”. Brazylia to kawowy gigant. Niestety, większość produkowanej tam kawy to niskogatunkowa arabika przeznaczona do masowej produkcji. Brazylia jest jednak tak dużym krajem i tak wielkim producentem kawy, że znajduje się tam również wiele plantacji wysokogatunkowych odmian arabiki. Peru – kraj znajdujący się na terenie dawnego państwa Inków, ma do zaoferowania wiele kaw wysokogatunkowych. Zwykle pochodzą one z bardzo małych rodzinnych plantacji położonych na stromych zboczach Andów. Kolumbia to kraj, gdzie wytwarza się kawy na bardzo wysokim poziomie, a kolumbijskie kawy wysokogatunkowe jak: Bogota, Bucaramanga, Cucuta, Excelso, Extra, Narino, Supremo są uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Kawa pochodząca z Wenezueli charakteryzuje się specyficznym, lekko owocowym aromatem. Boliwia ma idealne warunki do uprawy kawy – krajobraz złożony z ośnieżonych gór, szerokich płaskowyżów oraz tropikalnych lasów deszczowych oferuje najwyższą jakość kawy.

kawy ameryki południowej

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

Showing 1–16 of 18 Result

Showing 1–16 of 18 Result

Top