yerba mate

yerba mate

yerba mate inaczej herba mate, mate (mate), także znany jako chimarrão/erva mate – wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
Nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá.
Yerba jest podawana w naczynkach zwanych mate oraz guampa dla tereré. Mate może być wykonane z tykwy, ceramiki lub z drewna – np. Palo santo. Guampa jest to naczynie zrobione z rogu bawolego lub częściej krowiej racicy.
Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.
W swojej ojczyźnie yerba mate jest niezwykle popularna i ceniona za swoje właściwości. W pracy, na ulicy – prawie wszędzie można spotkać ludzi noszących charakterystyczne naczynia z tykwy z bombillą i termosy z gorącą wodą do przygotowania naparu. Mówi się, że mate pomaga lepiej tolerować ciepłą, wilgotną pogodę. Na upały idealna jest zimna wersja mate, zwana terere.

yerba mate

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

Show all 11 Result

Show all 11 Result

Top